Pączki luksusowe

Dzisiaj ostatki, 
a w domu zapach pieczonych pączków. 
Uwielbiam domowe pączki. 
Puszyste, bardzo delikatne 
i znikają w mgnieniu oka.





Składniki:
  • 80-100 g świeżych drożdży
  • 150 g drobnego  cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 szklanki mleka ciepłego
  • 10-12 żółtek 
  • 1 kg mąki
  • 50 ml spirytusu
  • kostka masła roztopionego
  • marmolada wieloowocowa
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Do miski wrzucamy pokruszone świeże drożdże, wlewamy podgrzana szklankę mleka, wsypujemy dwie łyżeczki cukru, łyżkę mąki. 
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką 
i odstawiamy w ciepłe miejsce. 
Czekamy 15 minut aż zaczyn zacznie się pienić. 
Do zaczynu dodajemy "kogel-mogel"
 - utarte żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. 
Wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli. 
Wlewamy ciepłe mleko i spirytus.
Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając roztopione 
i ostudzone masło.
Ciasto wyrabiamy nie dłużej niż 15 minut.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę.
Posypujemy z góry delikatnie mąką 
i przykrywamy ściereczką. 
Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkowujemy  na wysokość 1,5 cm.
Szklanką wykrawamy krążki.
Wykrojone kawałki rolujemy w dłoniach na zgrabne kuleczki nakładając do środka troszkę marmolady.
Ponownie odkładamy do wyrośnięcia.
Pączki smażymy w dużym rondlu na głębokim tłuszczu.
Wkładamy je do tłuszczu "brzuszkiem" w dół. 
Podczas smażenia patyczkiem obracamy je na drugą stronę.
Wyjmujemy łyżką cedzakową 
i odkładamy na papierowy ręcznik.
Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!










0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly