Pączuszki jogurtowe

Tłusty czwartek. 
W ten dzień nie może zabraknąć pączków, ale nie muszą to być te tradycyjne. Pączuszki jogurtowe to słodka propozycja dla zapracowanych. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Małe, pulchne, delikatne ... :)



 Składniki:
(porcja na ok. 50  pączuszków)
  • 4 jajka
  • 350 jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • olej do smażenia
Jajka, cukier, cukier waniliowy i jogurt miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Przesianą mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny.
Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy.
W garnku rozgrzewamy olej.
Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, 
a drugą zrzucamy ciasto na gorący olej.
Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.
Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly