Tłusty czwartek.
W ten dzień nie może zabraknąć pączków, ale nie muszą to być te tradycyjne. Pączuszki jogurtowe to słodka propozycja dla zapracowanych. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Małe, pulchne, delikatne ... :)
Składniki:
(porcja na ok. 50 pączuszków)
- 4 jajka
- 350 jogurtu naturalnego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki drobnego cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- olej do smażenia
Jajka, cukier, cukier waniliowy i jogurt miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Przesianą mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny.
Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy.
W garnku rozgrzewamy olej.
Łyżeczką nabieramy porcję ciasta,
a drugą zrzucamy ciasto na gorący olej.
a drugą zrzucamy ciasto na gorący olej.
Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.
Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz