Gofry

Coś na deser? 
Nie wiesz co zrobić? 
Gofry. 
Nie tylko dzieci będą zadowolone, 
ale także dorośli. 
Jeśli podamy je z cukrem pudrem, 
bitą śmietaną czy owocami 
- nikt im się nie oprze.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • cukier puder
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka łączymy z cukrem, wodą i olejem. 
 Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia 
i szczyptą soli.
Masę jajeczną łączymy z mąką.
Białka ubijamy na sztywną pianę 
i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.
Gofrownicę natłuszczamy olejem i rozgrzewamy. 
Nakładamy ok. 3-4 łyżek ciasta i pieczemy.
Podajemy z cukrem pudrem, 
bita śmietana i owocami.

Smacznego!




 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly