Rogaliki z czekoladą

Dzisiaj zapraszam na drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze są jeszcze ciepłe z lekko płynną mleczną czekoladą.



Składniki:
  •  50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 8 łyżek masła
  • sól
  • mleczna czekolada

Drożdże mieszamy z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Dwa całe jajka i dwa żółtka ucieramy z cukrem, 
a następnie dodajemy do wyrośniętego zaczynu pozostałą przesianą mąkę i resztę ciepłego mleka.
 Ciasto zagniatamy i bardzo dokładnie wyrabiamy. 
Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, stopniowo dodajemy stopione ciepłe masło i szczyptę soli. 
Ciasto przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy w ciepłe miejsce. 
Stolnicę posypujemy mąką, 
ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, 
kroimy na kwadraty o boku 10 cm. 
Każdy kwadrat przecinamy na dwa trójkąty. 
Na trójkąty kładziemy kawałek czekolady 
i zwijamy ciasto na kształt rogalików. 
Układamy je na natłuszczonej blaszce
 i zostawiamy je na 15 minut do wyrośnięcia.
 Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem 
i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly