Dzisiaj zapraszam na drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze są jeszcze ciepłe z lekko płynną mleczną czekoladą.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 10 dag cukru
- 8 łyżek masła
- sól
- mleczna czekolada
Drożdże mieszamy z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dwa całe jajka i dwa żółtka ucieramy z cukrem,
a następnie dodajemy do wyrośniętego zaczynu pozostałą przesianą mąkę i resztę ciepłego mleka.
Dwa całe jajka i dwa żółtka ucieramy z cukrem,
a następnie dodajemy do wyrośniętego zaczynu pozostałą przesianą mąkę i resztę ciepłego mleka.
Ciasto zagniatamy i bardzo dokładnie wyrabiamy.
Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, stopniowo dodajemy stopione ciepłe masło i szczyptę soli.
Ciasto przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy w ciepłe miejsce.
Stolnicę posypujemy mąką,
ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm,
Stolnicę posypujemy mąką,
ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm,
kroimy na kwadraty o boku 10 cm.
Każdy kwadrat przecinamy na dwa trójkąty.
Na trójkąty kładziemy kawałek czekolady
i zwijamy ciasto na kształt rogalików.
Układamy je na natłuszczonej blaszce
i zwijamy ciasto na kształt rogalików.
Układamy je na natłuszczonej blaszce
i zostawiamy je na 15 minut do wyrośnięcia.
Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem
i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz