Churros z czekoladą

Na zimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, najlepsze hiszpańskie churros. Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, chrupkie na wierzchu, 
a w środku mięciutkie. Najsmaczniejsze są ciepłe i posypane cukrem pudrem, ale również smakują z gorącą czekoladą.



Składniki:
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • 200g maki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  •  olej do smażenia
Wodę gotujemy z masłem, solą i cukrem.
Gdy masło się rozpuści, wsypujemy mąkę 
i energicznie mieszamy, 
aż ciasto zacznie odchodzić od garnka.
Do ciasta stopniowo dodajemy jajka, 
cały czas miksując. 
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej i wyciskamy na niego porcje ciasta, tworząc długie paski.
Smażymy na złoto-brązowy  kolor. 
Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Churros posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! 



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly