Na zimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, najlepsze hiszpańskie churros. Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, chrupkie na wierzchu,
a w środku mięciutkie. Najsmaczniejsze są ciepłe i posypane cukrem pudrem, ale również smakują z gorącą czekoladą.
Składniki:
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła
- 200g maki pszennej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wodę gotujemy z masłem, solą i cukrem.
Gdy masło się rozpuści, wsypujemy mąkę
i energicznie mieszamy,
i energicznie mieszamy,
aż ciasto zacznie odchodzić od garnka.
Do ciasta stopniowo dodajemy jajka,
cały czas miksując.
cały czas miksując.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej i wyciskamy na niego porcje ciasta, tworząc długie paski.
Smażymy na złoto-brązowy kolor.
Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Churros posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz