Pączki

Czas na pączkowe szaleństwo. Najlepsze pączki to te, 
które sami przygotujemy. 
Są delikatne i leciutkie jak puch.


Składniki:
  • 8 szklanek mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki margaryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1-2 paczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 
1,5 szklanki mleka (lekko ciepłe). 
Wszystko mieszamy na jednolitą masę. 
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
 Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę 
i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, 
rozpuszczoną schłodzoną margarynę  i spirytus. 
Wyrabiamy ciasto. 
 Gdy ciasto zaczyna odstawać 
od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju. 
 Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!





1 komentarze:

Printfriendly