Czas na pączkowe szaleństwo. Najlepsze pączki to te,
które sami przygotujemy.
Są delikatne i leciutkie jak puch.
które sami przygotujemy.
Są delikatne i leciutkie jak puch.
Składniki:
- 8 szklanek mąki
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łyżek oleju
- 1-2 paczki cukru waniliowego
- 2 łyżki spirytusu
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
Drożdże
kruszymy, dodajemy łyżkę cukru,
1,5 szklanki mleka (lekko ciepłe).
Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę
i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka,
rozpuszczoną schłodzoną margarynę i spirytus.
1,5 szklanki mleka (lekko ciepłe).
Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę
i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka,
rozpuszczoną schłodzoną margarynę i spirytus.
Wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto zaczyna odstawać
od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Gdy ciasto zaczyna odstawać
od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
jadłabym! :) :)
OdpowiedzUsuń