Zamiast tradycyjnych pączków przygotowałam pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach - pączki wiedeńskie. Zapraszam!
Składniki:
- 10 dag masła
- 20 dag mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
Gotujemy 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli.
Wsypujemy przesianą mąkę.
Mieszamy ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Studzimy.
Ciasto miksujemy wbijając kolejno jajka.
Wsypujemy przesianą mąkę.
Mieszamy ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Studzimy.
Ciasto miksujemy wbijając kolejno jajka.
Przekładamy ciasto do szprycy cukierniczej.
W rondlu rozgrzewamy olej i bezpośrednio do niego wyciskamy porcje ciasta, formując gniazda.
Smażymy po 4 min z każdej strony.
W rondlu rozgrzewamy olej i bezpośrednio do niego wyciskamy porcje ciasta, formując gniazda.
Smażymy po 4 min z każdej strony.
Przekładamy na bibułę,
aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Na lukier:
cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny.
aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Na lukier:
cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny.
Lukrem dekorujemy przestudzone gniazda.
Smacznego!
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz