Pączki wiedeńskie

Zamiast tradycyjnych pączków przygotowałam pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach - pączki wiedeńskie. Zapraszam!



Składniki:
  •  10 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • olej do smażenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego


Gotujemy 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli.
Wsypujemy przesianą mąkę.
Mieszamy ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Studzimy.
  Ciasto miksujemy wbijając kolejno jajka. 
Przekładamy ciasto do szprycy cukierniczej.
W rondlu rozgrzewamy olej i bezpośrednio do niego wyciskamy porcje ciasta, formując gniazda.
Smażymy po 4 min z każdej strony. 
Przekładamy na bibułę, 
aby osączyć nadmiar tłuszczu.
  Na lukier: 

cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. 
Lukrem dekorujemy przestudzone gniazda.

Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly