To prawdziwa piankowa rozkosz, delikatna, rozpływająca się w ustach. Dzisiaj dodałam brzoskwinie, ale już nie mogę się doczekać, aby dodać truskawki, maliny.
Składniki:
(kwadratowa blaszka o wymiarach 22x22cm)
- podłużne biszkopty (24 sztuki)
- pół litra śmietany 36%
- 1 śmietan-fix
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka agrestowa
- brzoskwinie z puszki
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy.
Brzoskwinie drobno kroimy, może być w kosteczkę.
Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix.
Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy chłodną galaretkę truskawkową.
Dno blaszki wykładamy biszkoptami
(ja delikatnie je naponczowałam, ale nie jest to konieczne).
(ja delikatnie je naponczowałam, ale nie jest to konieczne).
Na nie nakładamy połowę bitej śmietany z galaretką.
Na piance układamy brzoskwinie w dowolny sposób i zalewamy je galaretką agrestową.
Na chwilę ciasto wkładamy do lodówki, aby stężała galaretka.
Następnie układamy druga warstwę biszkoptów, bitą śmietanę, brzoskwinie, zalewamy galaretką cytrynową i ponownie schładzamy w lodówce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz