Pyszny tort Pavlova - na zewnątrz krucha beza, a w środku delikatna pianka. Jest przepyszny i wygląda wspaniale.
Składniki:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę,
dodając szczyptę soli.
Stopniowo dodajemy cukier - po jednej łyżce.
Pianę ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści,
a piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca.
Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną
i sok z cytryny.
Pianę nanosimy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Formujemy z niej koło wielkości średniego talerza. Szpatułką podnosimy boki,
a w środku robimy wgłębienie.
Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszamy do 120 stopni. Pieczemy 90 minut.
Po wyłączeniu piekarnika bezę zostawiamy
do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywny krem.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Ubitą śmietanę wykładamy na bezę
i ozdabiamy owocami.
dodając szczyptę soli.
Stopniowo dodajemy cukier - po jednej łyżce.
Pianę ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści,
a piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca.
Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną
i sok z cytryny.
Pianę nanosimy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Formujemy z niej koło wielkości średniego talerza. Szpatułką podnosimy boki,
a w środku robimy wgłębienie.
Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszamy do 120 stopni. Pieczemy 90 minut.
Po wyłączeniu piekarnika bezę zostawiamy
do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywny krem.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Ubitą śmietanę wykładamy na bezę
i ozdabiamy owocami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz