Najlepsza babka gotowana

Babka gotowana.
Chociaż bardzo ją lubię, 
zawsze chciałam ją ulepszyć.
I udało się.
Jest wyjątkowo pyszna, wilgotna,
po prostu rozpływa się w ustach. 

Składniki:

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 rozpuszczona margaryna Kasia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kieliszki wódki lub spirytusu 
  • sok z połowy cytryny
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym
 na puszystą masę.
Dodajemy chłodną, rozpuszczoną margarynę 
i nadal ucieramy.
Następnie wsypujemy obie mąki 
i proszek do pieczenia.
 Białka ubijamy na sztywną pianę
i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta.
Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny.
Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną 
i posypanej bułką tartą. 
Formę wkładamy do garnka wypełnionego wodą.
 Gotujemy ok. 90 minut.

Smacznego!

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly