Babka gotowana.
Chociaż bardzo ją lubię,
zawsze chciałam ją ulepszyć.
I udało się.
Jest wyjątkowo pyszna, wilgotna,
po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 rozpuszczona margaryna Kasia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kieliszki wódki lub spirytusu
- sok z połowy cytryny
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym
na puszystą masę.
Dodajemy chłodną, rozpuszczoną margarynę
i nadal ucieramy.
Następnie wsypujemy obie mąki
i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę
i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta.
Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny.
Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą.
Formę wkładamy do garnka wypełnionego wodą.
Gotujemy ok. 90 minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz