Nasze ulubione drożdżówki,
ale dzisiaj z czekoladą.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 150 ml mleka
- 50 g drożdży
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 80 g masła
- 4 łyżki cukru
- czekolada
Mleko podgrzewamy i
dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże.
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy na 10 minut.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy
wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól.
Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło.
Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
na ok. jedną godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra.
Przygotowujemy kwadraty 10cmx10cm.
Nadcinamy paski na 1/3 szerokości kwadratów.
Na środek kładziemy tabliczkę czekolady.
Zawijamy do środka w kierunku ponacinanych pasków, dociskając końcowy brzeg i boki,
aby czekolada nie wydostała się ze środka.
Paski naciągamy i zawijamy na rulon.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem
i posypujemy grubym cukrem.
Drożdżówki układamy na blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do ok. 180 stopni ok. 15 minut.
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy na 10 minut.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy
wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól.
Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło.
Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
na ok. jedną godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra.
Przygotowujemy kwadraty 10cmx10cm.
Nadcinamy paski na 1/3 szerokości kwadratów.
Na środek kładziemy tabliczkę czekolady.
Zawijamy do środka w kierunku ponacinanych pasków, dociskając końcowy brzeg i boki,
aby czekolada nie wydostała się ze środka.
Paski naciągamy i zawijamy na rulon.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem
i posypujemy grubym cukrem.
Drożdżówki układamy na blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do ok. 180 stopni ok. 15 minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz