Drożdżówki z czekoladą

Nasze ulubione drożdżówki,
ale dzisiaj z czekoladą.




Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 150 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • czekolada
Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. 
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką 
i pozostawiamy na 10 minut. 
Do wyrośniętych drożdży dodajemy 
wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól. 
Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło. 
Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia 
 na ok. jedną godzinę. 
Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra.
 Przygotowujemy kwadraty 10cmx10cm.
Nadcinamy paski na 1/3 szerokości kwadratów.
Na środek kładziemy tabliczkę czekolady.
Zawijamy do środka w kierunku ponacinanych pasków, dociskając końcowy brzeg i boki, 
aby czekolada nie wydostała się ze środka.
Paski naciągamy i zawijamy na rulon.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem 
i posypujemy grubym cukrem.
Drożdżówki układamy na blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym 
do ok. 180 stopni ok. 15 minut.

Smacznego!






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly