Sernik drezdeński

Na Wielkanoc nie może zabraknąć sernika. Dzisiaj polecam sernik drezdeński - bardzo smaczny.

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 2 jaja
  • 150 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z pół cytryny
  • 1 kg twarogu półtłustego(z wiaderka)
  • 1 op.cukru wanilinowego
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego

Masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 375 ml mleka
  • 5 jaj
  • 150 g margaryny
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:
Ciasto kruche szybko wyrabiamy
 i wkładamy do lodówki.

Gotujemy budyń z mleka i cukru. 
Zaraz po ugotowaniu wrzucamy pokrojoną
margarynę i mieszamy by się rozpuściła. 
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Schłodzone kruche ciasto równą warstwą wykładamy na wysmarowaną i oprószoną mąką blaszkę.
 
Masa serowa: 
Całe jaja, cukier, cukier wanilinowy i sól miksujemy.  Powoli po łyżce wrzucamy twaróg. 
Gdy masa będzie pulchna wsypujemy proszek
budyniowy. Masę wylewamy na kruche ciasto.

Do zimnego budyniu dodajemy 5 żółtek i miksujemy.  Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do masy budyniowej.
Tą masę wylewamy na masę twarogową.

Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 
Sernik przechowujemy w lodówce.  

Smacznego!

 
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly