Na Wielkanoc nie może zabraknąć sernika. Dzisiaj polecam sernik drezdeński - bardzo smaczny.
Ciasto kruche:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 2 jaja
- 150 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z pół cytryny
- 1 kg twarogu półtłustego(z wiaderka)
- 1 op.cukru wanilinowego
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
Masa budyniowa:
- 1 budyń śmietankowy
- 375 ml mleka
- 5 jaj
- 150 g margaryny
- 150 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Ciasto kruche szybko wyrabiamy
i wkładamy do lodówki.
Gotujemy budyń z mleka i cukru.
Gotujemy budyń z mleka i cukru.
Zaraz po ugotowaniu wrzucamy pokrojoną
margarynę i mieszamy by się rozpuściła.
margarynę i mieszamy by się rozpuściła.
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzone kruche ciasto równą warstwą wykładamy na wysmarowaną i oprószoną mąką blaszkę.
Schłodzone kruche ciasto równą warstwą wykładamy na wysmarowaną i oprószoną mąką blaszkę.
Masa serowa:
Całe jaja, cukier, cukier wanilinowy i sól miksujemy. Powoli po łyżce
wrzucamy twaróg.
Gdy masa będzie pulchna wsypujemy proszek
budyniowy. Masę wylewamy na kruche ciasto.
Do zimnego budyniu dodajemy 5 żółtek i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do masy budyniowej.
Tą masę wylewamy na masę twarogową.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
budyniowy. Masę wylewamy na kruche ciasto.
Do zimnego budyniu dodajemy 5 żółtek i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do masy budyniowej.
Tą masę wylewamy na masę twarogową.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz