Sernik krakowski

I znowu sernik.
Sernik krakowski, ale na Mazowszu.
My też lubimy serniki.

Składniki:

 Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 20 dag zimnego masła
  •  3 żółtka
  • zapach waniliowy
 Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Owijamy w folię spożywczą 
i wkładamy na godzinę do lodówki. 
 
Masa serowa:
  • 1 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu
  • 8 jajek
  • 20 dag margaryny "Kasia"
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. drobnego cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cukry wanilinowe
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • rodzynki
  • skórka cytrynowa
 
Masło ucieramy z cukrem pudrem 
i cukrem wanilinowym na puszysty krem. 
Dodajemy po jednym żółtku i porcji sera.
Wlewamy rozmieszaną w śmietance 
mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Dodajemy rodzynki i skórkę cytrynową.
Białka ubijamy na sztywną pianę 
i stopniowo dodajemy pozostały cukier.
Pianę przekładamy do masy serowej 
i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy i 3/4 przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wylewamy masę serową.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy,
wycinamy z niego paseczki
i układamy z nich na masie serowej kratkę.
Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni 
ok. 70 minut.
Sernik zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

Smacznego!



 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly