I znowu sernik.
Sernik krakowski, ale na Mazowszu.
My też lubimy serniki.
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 20 dag zimnego masła
- 3 żółtka
- zapach waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Owijamy w folię spożywczą
i wkładamy na godzinę do lodówki.
Masa serowa:
- 1 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu
- 8 jajek
- 20 dag margaryny "Kasia"
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. drobnego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cukry wanilinowe
- 3 łyżki śmietany kremówki
- rodzynki
- skórka cytrynowa
Masło ucieramy z cukrem pudrem
i cukrem wanilinowym na puszysty krem.
Dodajemy po jednym żółtku i porcji sera.
Wlewamy rozmieszaną w śmietance
mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Dodajemy rodzynki i skórkę cytrynową.
Białka ubijamy na sztywną pianę
i stopniowo dodajemy pozostały cukier.
Pianę przekładamy do masy serowej
i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy i 3/4 przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wylewamy masę serową.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy,
wycinamy z niego paseczki
i układamy z nich na masie serowej kratkę.
Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni
ok. 70 minut.
Sernik zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz