Sernik z kutią

Serniki, serniki...
Któż ich nie lubi?
Często przygotowujemy je z masą makową. 
Są pyszne.  
A może dzisiaj masę makową zastąpimy kutią?
Warto spróbować!

Składniki:


Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny "Kasi"
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
 Do przesianej mąki dodajemy margarynę i siekamy.
Następnie dodajemy cukier puder, 
proszek do pieczenia i żółtka.
Wszystko razem zagniatamy.
Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej blaszki (25x36cm) i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem.

Masa z kutii:
  • 1,2 kg gotowej kutii
  • 3 małe jajka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kaszy manny
  • olejek migdałowy
  • bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)

Kutię przekładamy do miski, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, kaszkę, olejek, bakalie.
Wszystko miksujemy.
Przygotowaną masę wykładamy na kruche ciasto.

Masa serowa:
  • 700g białego sera
  • 150g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 50g skórki pomarańczowej
  • mąka do oprószenia skórki

Ser, masło, cukier puder i żółtka miksujemy.
Dodajemy budyń w proszku oraz proszek 
do pieczenia.
Do białek dodajemy szczyptę soli 
i ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy.
Skórkę pomarańczową obtaczamy w mące.
Na masę z kutii wykładamy masę serową 
i skórkę pomarańczową.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 
i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy.

Galaretka:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • puszka brzoskwiń

Galaretkę z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy 
w litrze gorącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Układamy je na serniku.
Na koniec całość zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężało.

Smacznego!



 

   
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly