Serniki, serniki...
Któż ich nie lubi?
Często przygotowujemy je z masą makową.
Są pyszne.
A może dzisiaj masę makową zastąpimy kutią?
Warto spróbować!
Składniki:
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki
- pół kostki margaryny "Kasi"
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Do przesianej mąki dodajemy margarynę i siekamy.
Następnie dodajemy cukier puder,
proszek do pieczenia i żółtka.
Wszystko razem zagniatamy.
Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej blaszki (25x36cm) i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem.
Masa z kutii:
- 1,2 kg gotowej kutii
- 3 małe jajka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kaszy manny
- olejek migdałowy
- bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Kutię przekładamy do miski, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, kaszkę, olejek, bakalie.
Wszystko miksujemy.
Przygotowaną masę wykładamy na kruche ciasto.
Masa serowa:
- 700g białego sera
- 150g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 1 budyń śmietankowy
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 50g skórki pomarańczowej
- mąka do oprószenia skórki
Ser, masło, cukier puder i żółtka miksujemy.
Dodajemy budyń w proszku oraz proszek
do pieczenia.
Do białek dodajemy szczyptę soli
i ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy.
Skórkę pomarańczową obtaczamy w mące.
Na masę z kutii wykładamy masę serową
i skórkę pomarańczową.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy.
Galaretka:
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 łyżeczka żelatyny
- puszka brzoskwiń
Galaretkę z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy
w litrze gorącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Układamy je na serniku.
Na koniec całość zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężało.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz