Tort
bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać
jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i
wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie
wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy.
Palce lizać!
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki śmietany
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka sody
- mąki tortowej - ile się wgniecie
Ciasto
należy zagnieść dwa tygodnie wcześniej.
Placki powinny być cienkie.
Z
całej porcji powinniśmy otrzymać ok. 15 placków. Pieczemy w temperaturze
180 stopni na złoty kolor.
Masa śmietankowa:
- 4 szklanki śmietany
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 op. cukru waniliowego
Śmietanę ubić dodając cukier puder
i cukier waniliowy.
Przed przełożeniem placki należy zwilżyć.
Każdy placek przekładamy wilgotną
ściereczką.
Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne.
Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany.
Polewa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki masła
Wszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz