Tort śmietankowy

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. 
Palce lizać!

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka sody
  • mąki tortowej - ile się wgniecie


Ciasto należy zagnieść dwa tygodnie wcześniej. 
Placki powinny być cienkie. 
Z całej porcji powinniśmy otrzymać ok. 15 placków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.


Masa śmietankowa:

  • 4 szklanki śmietany
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 op. cukru waniliowego


Śmietanę ubić dodając cukier puder 
i cukier waniliowy.

Przed przełożeniem placki należy zwilżyć. 
Każdy placek przekładamy wilgotną ściereczką. 
Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany.

Polewa:


  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki masła

Wszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.

Smacznego!











0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly