Wyjątkowe ciasto na świąteczny stół.
Niezwykle wilgotne od jabłek,
po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii
oraz z wyraźną śliwkową nutą.
Rozpływa się w ustach!
Ciasto makowe:
- 500g maku
- 11 jajek
- 700g jabłek
- 250 g masła
- 500g cukru pudru
- olejek migdałowy
- 11 łyżek kaszy manny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki bakalii
Mak należy sparzyć, odsączyć, wystudzić
i zemleć dwa razy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Jabłka obieramy
i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Żółtka przekładamy do dużej miski,
dodajemy masło, cukier puder i ucieramy na puch.
Do puszystej masy,
porcjami dodajemy zmielony mak.
Stopniowo dodajemy olejek migdałowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz przygotowane jabłka.
Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie
i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę makową wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Śliwki:
- 500g śliwek kalifornijskich
- wódka i spirytus do zalania śliwek
Śliwki przekładamy do litrowego słoika,
zalewamy alkoholem ( pół na pół wódka i spirytus), zakręcamy i odstawiamy na całą noc.
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady mlecznej
- 150g czekolady deserowej
- ok. ćwierć szklanki śmietanki
Czekoladę łamiemy na kawałeczki
i przekładamy do rondelka.
Dodajemy śmietankę i, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa.
Nasączone alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście.
Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki,
by czekolada zastygła.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz