Japoński makowiec z pijaną śliwką

Wyjątkowe ciasto na świąteczny stół.
Niezwykle wilgotne od jabłek, 
po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii 
oraz z wyraźną śliwkową nutą. 
Rozpływa się w ustach!

Składniki:

Ciasto makowe:
  • 500g maku
  • 11 jajek
  • 700g jabłek
  • 250 g masła
  • 500g cukru pudru
  • olejek migdałowy
  • 11 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki bakalii
Mak należy sparzyć, odsączyć, wystudzić 
i zemleć dwa razy. 
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Jabłka obieramy 
i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Żółtka przekładamy do dużej miski,
dodajemy masło, cukier puder i ucieramy na puch.
Do puszystej masy, 
porcjami dodajemy zmielony mak.
Stopniowo dodajemy olejek migdałowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz przygotowane jabłka.
Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie 
i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę makową wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Śliwki:
  • 500g śliwek kalifornijskich
  • wódka i spirytus do zalania śliwek 
Śliwki przekładamy do litrowego słoika, 
zalewamy alkoholem ( pół na pół wódka i spirytus), zakręcamy i odstawiamy na całą noc. 

Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 150g czekolady deserowej
  • ok. ćwierć szklanki śmietanki
Czekoladę łamiemy na kawałeczki 
i przekładamy do rondelka.
Dodajemy śmietankę i, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa.
Nasączone alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście.
Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki, 
by czekolada zastygła.

Smacznego!






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly