Kwiatuszkowe pączusie


Tak, wiem, pączki pieczemy 
w karnawale.
Ale zgodzicie się ze mną, że są one tak pyszne, że można je jeść cały rok.
A te dzisiejsze są wyjątkowe, 
w kształcie kwiatuszków.
To tylko sześć maleńkich pączusiów.



Składniki:
  • 8 szklanek mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki margaryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1-2 paczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 
1,5 szklanki mleka (lekko ciepłe). 
Wszystko mieszamy na jednolitą masę. 
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
 Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę 
i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, 
rozpuszczoną schłodzoną margarynę  i spirytus. 
Wyrabiamy ciasto. 
 Gdy ciasto zaczyna odstawać 
od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto wyrośnie robimy malutkie kulki, układamy je po 6 obok siebie na papierze do pieczenia (każdy kwiatuszek na oddzielnym papierze).
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Na rozgrzany olej kładziemy kwiatuszkowe pączusie razem z papierem i po chwili papier delikatnie wyjmujemy.
Pieczemy do uzyskania jasnobrązowego koloru.
 Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly