Orzeszki to ulubione ciasteczka dzieci, ale i nie tylko.
Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna patelnia lub urządzenie przypominające gofrownicę.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 1 jajko
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki sody
- sól do smaku
- 1 szklanka cukru
Wszystkie
składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy
malutkie kawałki
i formujemy kuleczki.
Kuleczki wkładamy do nagrzanej
formy
i pieczemy do momenty aż się zarumienią.
Po upieczeniu połówki
orzeszków nadziewamy masą
i przykrywamy drugą połową.
Składniki masy:
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukry
- 4 szklanki mleka w proszku
W
rondelku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem, do momentu rozpuszczenia
cukru.
Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
Do masy można
dodać orzechy, bakalie,
wiórki kokosowe, nutellę.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz