Orzeszki

Orzeszki to ulubione ciasteczka dzieci, ale i nie tylko. 
Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna patelnia lub urządzenie przypominające gofrownicę.

 
Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól do smaku
  • 1 szklanka cukru

Wszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki 
i formujemy kuleczki. 
Kuleczki wkładamy do nagrzanej formy 
i pieczemy do momenty aż się zarumienią. 
Po upieczeniu połówki orzeszków nadziewamy masą 
i przykrywamy drugą połową. 

Składniki masy:
  • 100 g masła
  •  1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukry
  • 4 szklanki mleka w proszku

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem, do momentu rozpuszczenia cukru. 
Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. 
Do masy można dodać orzechy, bakalie, 
wiórki kokosowe, nutellę. 

Smacznego!


 



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly