Każdy z nas ma swoje ulubione świąteczne ciasto. W moim domu jest to ciasto makowe, takie "do góry nogami". Dlaczego?
Po wyjęciu z piekarnika ciasto obracamy "do góry nogami",
aby biszkopt był na spodzie.
Ciasto makowe:
- 30 dag maku
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 18 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- pół szklanki bakalii
Biszkopt:
- 5 jajek
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 7 dag orzechów włoskich
- bakalie nasączone alkoholem
Ciasto makowe:
Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy
margarynę z cukrem,
po czym dodajemy żółtka.
Dokładnie ucieramy na
puch.
Powoli dodajemy mak,
a na koniec proszek do pieczenia.
Oddzielnie
ubijamy białka.
Ubite łączymy z makiem.
Do całości dodajemy olejek
migdałowy i bakalie. Ciasto wylewamy na blaszkę.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno.
Następnie dodajemy cukier, a później żółtka.
Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką.
Ciasto biszkoptowe wylewamy
na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 min w temp 180°C.
Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak by biszkopt był na spodzie.
Masa:
Orzechy mielimy.
Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak by biszkopt był na spodzie.
Masa:
Orzechy mielimy.
Masło ucieramy.
Następnie dokładamy do niego śmietanę,
cukier i żółtko.
Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy.
Dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe.
Dodatkowo:
Bakalie nasączone alkoholem wykładamy na masę orzechową.
Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe.
Dodatkowo:
Bakalie nasączone alkoholem wykładamy na masę orzechową.
Bakalie pozostały mi z nalewki bożonarodzeniowej.
Smacznego!
Makowiec zawsze dobry na święta.
OdpowiedzUsuń