Świąteczne ciasto makowe

Każdy z nas ma swoje ulubione świąteczne ciasto. W moim domu jest to ciasto makowe, takie "do góry nogami". Dlaczego? 
Po wyjęciu z piekarnika ciasto obracamy "do góry nogami", 
aby biszkopt był na spodzie.


Składniki: (blaszka 24x30cm)

Ciasto makowe:
  • 30 dag maku
  • 250 g margaryny
  •  6 jajek
  • 18 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • pół szklanki bakalii
 Biszkopt:
  • 5 jajek
  •  15 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
Masa:
  • 3/4 kostki masła 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 7 dag orzechów włoskich
Dodatkowo:
  • bakalie nasączone alkoholem
 
Ciasto makowe: 
Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, 
po czym dodajemy żółtka. 
Dokładnie ucieramy na puch. 
Powoli dodajemy mak, 
a na koniec proszek do pieczenia. 
Oddzielnie ubijamy białka. 
Ubite łączymy z makiem. 
 Do całości dodajemy olejek migdałowy i bakalie. Ciasto wylewamy na blaszkę.

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno. 
Następnie dodajemy cukier, a później żółtka. 
Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką. 
Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 min w temp 180°C.

Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak by biszkopt był na spodzie.

Masa:
Orzechy mielimy. 
Masło ucieramy. 
Następnie dokładamy do niego śmietanę, 
 cukier i żółtko. 
Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe.

Dodatkowo:

Bakalie nasączone alkoholem wykładamy na masę orzechową. 
Bakalie pozostały mi z nalewki bożonarodzeniowej.
 
 
Smacznego! 
 


 

1 komentarze:

Printfriendly