Tort piernikowy z masą orzechową

W tym roku na święta Bożego Narodzenia przygotowałam tort piernikowy z masą orzechową. Ciasto jest mięciutkie, a w połączeniu 
z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym szybko zniknęło ze stołu.


Składniki:


Ciasto piernikowe:
(tortownica 20 cm)
  • 150 g masła
  • 90 g miodu
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy

 Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę 
do piernika umieszczamy w garnku. 
Podgrzewamy na małym ogniu, 
aż do połączenia się składników. 
Studzimy.
Do przestudzonej masy dodajemy maślankę.
Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę. 
Obroty miksera zmniejszamy 
i wlewamy przestudzone masło i resztę składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą. 
Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. 
Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. 
Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego 
do 170-180 stopni na około 25 minut.
Mielone orzechy zalewamy mlekiem. 
Stawiamy na palniku i podgrzewamy mieszając. 
Gdy masa zawrze, zdejmujemy z palnika 
i odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem.
 Stopniowo dodajemy przestudzone orzechy.
Na jeden z blatów wykładamy masę orzechową. Przykrywamy drugim blatem piernikowym. Rozprowadzamy dżem wiśniowy. 
Dajemy ostatni blat.
Ozdabiamy według uznania.

Smacznego! 



 





3 komentarze:

Printfriendly