W tym roku na święta Bożego Narodzenia przygotowałam tort piernikowy z masą orzechową. Ciasto jest mięciutkie, a w połączeniu
z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym szybko zniknęło ze stołu.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
(tortownica 20 cm)
- 150 g masła
- 90 g miodu
- 180 g cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżki przyprawy do piernika
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
- 0,5 szklanki mleka
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy
Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę
do piernika umieszczamy w
garnku.
Podgrzewamy na małym ogniu,
aż do połączenia się składników.
Studzimy.
Do przestudzonej masy dodajemy maślankę.
Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę.
Obroty miksera zmniejszamy
i
wlewamy przestudzone masło i resztę składników. Dodajemy mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Miksujemy tylko do połączenia się
składników.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.
Wykładamy do wyłożonej papierem
do pieczenia tortownicy.
Wstawiamy pojedynczo do
piekarnika nagrzanego
do 170-180 stopni na około 25 minut.
Mielone orzechy zalewamy mlekiem.
Stawiamy na palniku i podgrzewamy mieszając.
Gdy masa zawrze, zdejmujemy z palnika
i odstawiamy do
przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem.
Stopniowo
dodajemy przestudzone orzechy.
Na jeden z blatów wykładamy masę orzechową. Przykrywamy
drugim blatem piernikowym. Rozprowadzamy dżem wiśniowy.
Dajemy ostatni
blat.
Ozdabiamy według uznania.
Smacznego!
ale pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńA ile kalorii :)
OdpowiedzUsuń