Nieważne, czy to jest jesień czy zima. Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 4 białka
- 1 kisiel cytrynowy
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych
oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel.
Białka ubijamy na sztywną pianę
ze szczyptą soli i cukrem.
Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę
ze szczyptą soli i cukrem.
Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy.
Ciasto zagniatamy z
mąki, żółtek,
margaryny i szczypty soli.
Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce.
Blaszkę smarujemy margaryną,
posypujemy bułką tartą.
Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka
i ścieramy drugą część ciasta.
margaryny i szczypty soli.
Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce.
Blaszkę smarujemy margaryną,
posypujemy bułką tartą.
Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka
i ścieramy drugą część ciasta.
Szarlotkę pieczemy ok. godziny
w temperaturze 180 stopni.
w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz