Szarlotka

Nieważne, czy to jest jesień czy zima. Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę. 




Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka
  • 1 kisiel cytrynowy
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. 
Białka ubijamy na sztywną pianę 
ze szczyptą soli i cukrem. 
Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy.
Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, 
margaryny i szczypty soli. 
Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce.
 Blaszkę smarujemy margaryną, 
posypujemy bułką tartą. 
Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka 
i ścieramy drugą część ciasta. 
Szarlotkę pieczemy ok. godziny 
w temperaturze 180 stopni. 
Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly