Faworki

Rozpoczynamy Nowy Rok 2016r., a tym samym karnawał. Na naszych stołach nie może zabraknąć faworków - wspaniałych, kruchych ciasteczek. Smakują wybornie.



Składniki:
  • 4 żółtka
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Z żółtek, śmietany, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. 
Ciasto dzielimy na małe porcje 
i wałkujemy bardzo cieniutko. 
Specjalnym nożykiem kroimy faworki.
 W garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na oleju). Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka faworków. 
Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy 
i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly