Rozpoczynamy Nowy Rok 2016r., a tym samym karnawał. Na naszych stołach nie może zabraknąć faworków - wspaniałych, kruchych ciasteczek. Smakują wybornie.
Składniki:
- 4 żółtka
- pół szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
Z żółtek, śmietany,
spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na małe porcje
i wałkujemy bardzo cieniutko.
Specjalnym nożykiem kroimy faworki.
W
garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na oleju). Na rozgrzany olej
wrzucamy po kilka faworków.
Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy
i
posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz