Proste czekoladowe ciasto,
które nie może się nie udać.
Murzynek jest smaczny, wilgotny
i długo utrzymuje świeżość.
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 3-4 łyżki kakao
- 8 łyżek wody lub mleka
- 3-4 jajka
- 1,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- posiekane orzechy
- wiórki kokosowe
Margarynę,
cukier, wodę lub mleko, kakao
wkładamy do garnka
i od momentu
zagotowania gotujemy 2 minuty.
Masę zdejmujemy z ognia, studzimy
i
odlewamy 3/4 szklanki masy.
Do pozostałej (chłodnej) masy dodajemy
żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę
i
dodajemy do ciasta.
Dodajemy również posiekane orzechy
i wiórki
kokosowe.
Wlewamy do formy i pieczemy
w temperaturze 180 stopni ok.
30-40 minut.
Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz