Murzynek

Proste czekoladowe ciasto, 
które nie może się nie udać. 
Murzynek jest smaczny, wilgotny 
i długo utrzymuje świeżość. 


Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 3-4 łyżki kakao
  • 8 łyżek wody lub mleka
  • 3-4 jajka
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • posiekane orzechy
  • wiórki kokosowe

Margarynę, cukier, wodę lub mleko, kakao 
wkładamy do garnka 
i od momentu zagotowania gotujemy 2 minuty. 
Masę zdejmujemy z ognia, studzimy 
i odlewamy 3/4 szklanki masy. 
Do pozostałej (chłodnej) masy dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. 
Białka ubijamy na sztywną pianę 
i dodajemy do ciasta. 
Dodajemy również posiekane orzechy 
i wiórki kokosowe. 
Wlewamy do formy i pieczemy 
w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. 
Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą.

Smacznego!







0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly