Biszkopt z malinami

Wokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego 
do popołudniowej kawy. 
Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka 
i ciasto gotowe.

Składniki:

Biszkopt:
(blaszka kwadratowa)
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • pół łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżki octu
Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 500g malin
  • 2 galaretki malinowe

Biszkopt: 
Żółtka oddzielamy od białek. 
Białka ubijamy na sztywną pianę,
stopniowo dodając cukier i żółtka. 
Później  dodajemy olej, mąkę, ocet 
i proszek do pieczenia. 
Cztery łyżki ciasta przekładamy do miseczki 
i do niego dodajemy kakao.
Ciasto (jasne) wylewamy na blaszkę 
wyłożoną papierem do pieczenia. 
Na tym cieście rozprowadzamy ciasto kakaowe, delikatnie mieszając je z jasnym.
 Biszkopt pieczemy około 25 minut 
w temperaturze 180 stopni.

Masa: 
Odlewamy pół szklanki mleka, 
w którym mieszamy cukier i proszek budyniowy.
 Pozostałe mleko gotujemy. 
Zawartość szklanki wlewamy na gotujące się mleko. Budyń mieszamy, gotujemy i studzimy. 
Masło ucieramy z cukrem pudrem. 
Stopniowo dodajemy zimny budyń.
 Ten krem wykładamy na ostudzony biszkopt. 

Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu. 
Odstawiamy do przestudzenia. 
Maliny układamy na kremie 
i zalewamy tężejącą galaretką. 
Ciasto wstawiamy do lodówki.  

Smacznego!




 


 

1 komentarze:

Printfriendly