Wokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego
do popołudniowej kawy.
Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka
i ciasto gotowe.
Biszkopt:
(blaszka kwadratowa)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
- pół łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżki octu
Masa:
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru
- 200g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 500g malin
- 2 galaretki malinowe
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
stopniowo dodając cukier i żółtka.
Później dodajemy olej, mąkę, ocet
i proszek do pieczenia.
Cztery łyżki ciasta przekładamy do miseczki
i do niego dodajemy kakao.
Ciasto (jasne) wylewamy
na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia.
Na tym cieście rozprowadzamy ciasto kakaowe, delikatnie mieszając je z jasnym.
Biszkopt pieczemy około 25 minut
w temperaturze 180 stopni.
Masa:
Odlewamy pół szklanki mleka,
w którym mieszamy cukier i proszek budyniowy.
Pozostałe mleko gotujemy.
Zawartość szklanki wlewamy na
gotujące się mleko. Budyń mieszamy, gotujemy i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem.
Stopniowo dodajemy zimny budyń.
Ten krem
wykładamy na ostudzony biszkopt.
Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Odstawiamy do przestudzenia.
Maliny
układamy na kremie
i zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Ciasto musi smakować wspaniale.
OdpowiedzUsuńIdealne do popołudniowej kawki :)