Niedawno przygotowałam ciasto
pod nazwą leśny mech.
Dzisiaj wpadłam na pomysł,
aby według tego samego przepisu zaprosić Was na roladę szpinakową.
Składniki:
- 3 jajka
- 35 dag mrożonego szpinaku
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Blenderem miksujemy szpinak.Do masy jajecznej dodajemy stopniowo 3-4 łyżki szpinaku, a następnie dodajemy to do pozostałego szpinaku.Na koniec dodajemy olej, mąkęi proszek do pieczenia.Pieczemy w prostokątnej blaszcew temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.
Po upieczeniu gorące ciasto przekładamy na ściereczkę, zwijamy jak roladę i pozostawiamy
do ostygnięcia.Krem:- 400 ml śmietany
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarponei lekko mieszamy z całością.
Po ostygnięciu ciasto rozwijamyi przekładamy kremem.
Następnie ponownie ciasto zawijamy jak roladę.
Schładzamy w lodówce.
Super wygląda :) Pewnie równie dobrze i zdrowo smakuje :)
OdpowiedzUsuń