Szpinakowa rolada

Niedawno przygotowałam ciasto 
pod nazwą leśny mech. 
Dzisiaj wpadłam na pomysł, 
aby według tego samego przepisu zaprosić Was na roladę szpinakową. 


Składniki:
    • 3 jajka 
    • 35 dag mrożonego szpinaku 
    • 1 i 1/3 szklanki cukru
    • 1 i 1/3 szklanki oleju
    • 2 szklanki mąki
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
     Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
    Blenderem miksujemy szpinak.
    Do masy jajecznej dodajemy stopniowo 3-4 łyżki szpinaku, a następnie dodajemy to do pozostałego szpinaku.
    Na koniec dodajemy olej, mąkę 
    i proszek do pieczenia.
    Pieczemy w prostokątnej blaszce 
    w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. 
    Po upieczeniu gorące ciasto przekładamy na ściereczkę, zwijamy jak roladę i pozostawiamy 
    do ostygnięcia.

    Krem:
    •  400 ml śmietany
    • 200 g serka mascarpone
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 2 śmietan-fix
     Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix 
    i cukier puder.
    Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone
    i lekko mieszamy z całością.
    Po ostygnięciu ciasto rozwijamy
    i przekładamy kremem.
    Następnie ponownie ciasto zawijamy jak roladę.
    Schładzamy w lodówce. 

    Smacznego!


     


1 komentarze:

Printfriendly