Kolorowa chałka



Puszysta, pachnąca, a do tego kolorowa chałka znika ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki:

 Ciasto białe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 4 g drożdży
  • szczypta soli
 Ciasto zielone:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 4 g drożdży
  • szczypta soli
  •  1 łyżka herbaty matcha w proszku
Ciasto brązowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 4 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
 Każde ciasto przygotowujemy oddzielnie.
Mleko podgrzewamy i dodajemy do drożdży.
Wsypujemy cukier, sól, mąkę, roztopione masło
i wyrabiamy.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Przygotowując ciasto zielone i brązowe musimy pamiętać, aby herbatę i kakao rozpuścić w odrobinie mleka i dopiero wtedy dodać do zaczynu.
Z każdego ciasto formujemy kulę
przykrywamy ściereczką 
i pozostawiamy w ciepłym miejscu 
aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki 
o długości 50 cm, z których zaplatamy warkocz.
Wąską blaszkę smarujemy masłem 
i posypujemy mąką.
Ciasto przenosimy do tak przygotowanej blaszki.
Przykrywamy ponownie ściereczką 
i pozostawiamy na 30 minut.
Chałkę pieczemy w temperaturze 170 stopni 
ok. 35 minut.
 
Smacznego!
  




 
 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly