Puszysta, pachnąca, a do tego kolorowa chałka znika ze stołu w mgnieniu oka.
Składniki:
Ciasto białe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 120 ml mleka
- 30 g roztopionego masła
- 4 g drożdży
- szczypta soli
Ciasto zielone:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 120 ml mleka
- 30 g roztopionego masła
- 4 g drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka herbaty matcha w proszku
Ciasto brązowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 120 ml mleka
- 30 g roztopionego masła
- 4 g drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
Mleko podgrzewamy i dodajemy do drożdży.
Wsypujemy cukier, sól, mąkę, roztopione masło
i wyrabiamy.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Przygotowując ciasto zielone i brązowe musimy pamiętać, aby herbatę i kakao rozpuścić w odrobinie mleka i dopiero wtedy dodać do zaczynu.
Z każdego ciasto formujemy kulę,
przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy w ciepłym miejscu
aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki
o długości 50 cm, z których zaplatamy warkocz.
Wąską blaszkę smarujemy masłem
i posypujemy mąką.
Ciasto przenosimy do tak przygotowanej blaszki.
Przykrywamy ponownie ściereczką
i pozostawiamy na 30 minut.
Chałkę pieczemy w temperaturze 170 stopni
ok. 35 minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz