Na upalne dni najlepszy jest galaretkowiec.
Kawałki kolorowej galaretki
w bitej śmietanie to niesamowity deser - różnobarwny, lekki, pyszny.
Składniki:
- 4 galaretki w różnych kolorach
- 4 szklanki gorącej wody
- 1/2 l słodkiej śmietany
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- cukier do smaku
Każdą galaretkę (osobno)
rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
Pozostawiamy do stężenia,
następnie kroimy je w drobną kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej gorącej wody,
następnie dodajemy ubitą śmietanę,
cukier do smaku.
Dokładnie mieszamy.
Pokrojone galaretki układamy w tortownicy
i warstwami zalewamy bitą śmietaną.
Deser schładzamy w lodówce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz