Galaretkowiec

Na upalne dni najlepszy jest galaretkowiec. 
Kawałki kolorowej galaretki 
w bitej śmietanie to niesamowity deser - różnobarwny, lekki, pyszny.


Składniki:
  •  4 galaretki w różnych kolorach
  • 4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 l słodkiej śmietany 
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku
Każdą galaretkę (osobno) 
rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
Pozostawiamy do stężenia,
następnie  kroimy je w drobną kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej gorącej wody, 
następnie dodajemy ubitą śmietanę, 
cukier do smaku. 
Dokładnie mieszamy.
Pokrojone galaretki układamy w tortownicy 
i warstwami zalewamy bitą śmietaną.
Deser schładzamy w lodówce.

Smacznego!




 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly