Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to najsmaczniejszy dodatek do naleśników, gofrów, placków, ciasta.
 


Składniki:
(10 słoiczków)
  • 3 kg wydrylowanych wiśni 
  • 1 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej

Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka.
W związku z tym, że wiśnie podczas drylowania puszczają dużo soku 
- wlewamy go również do garnka, 
pozostawiając dwie szklanki soku.
Wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny.
Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
 W pozostawionym soku rozrabiamy  mąkę ziemniaczaną.
Wlewamy ją do wiśni i zagotowujemy.
Gorącą frużeliną napełniamy słoiczki, zakręcamy 
i odwracamy na chwilę do góry dnem.

Smacznego!








0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly