Frużelina wiśniowa to najsmaczniejszy dodatek do naleśników, gofrów, placków, ciasta.
Składniki:
(10 słoiczków)
- 3 kg wydrylowanych wiśni
- 1 kg cukru
- sok z jednej cytryny
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka.
W związku z tym, że wiśnie podczas drylowania puszczają dużo soku
- wlewamy go również do garnka,
pozostawiając dwie szklanki soku.
Wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny.
Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
W pozostawionym soku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną.
Wlewamy ją do wiśni i zagotowujemy.
Gorącą frużeliną napełniamy słoiczki, zakręcamy
i odwracamy na chwilę do góry dnem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz