Maliny to moje ulubione owoce, dlatego często dodaję je do ciast i deserów.
Soczyste maliny nadają ciastu orzeźwiający smak.
Karpatka jest po prostu pyszna.
Ciasto:
- pół kostki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Od razu dodajemy 1 szklankę mąki.
Wszystko gotujemy 5 minut, cały czas mieszając.
Tak powstałą masę studzimy.
Stopniowo dodajemy jajka i proszek do pieczenia.
Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
i nakładamy połowę ciasta.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut, aby ciasto się wysuszyło.
Z drugą połową ciasta robimy tak samo.
Krem:
- 1 litr mleka
- 4 żółtka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek cukru
- 300 g masła
cukrem i pół szklanki mleka.
Pozostałą część mleka gotujemy.
Wlewamy rozrobione budynie i gotujemy,
aż masa będzie gęsta.
Studzimy.
Masło ucieramy dodając stopniowo masę budyniową.
Krem dzielimy na dwie części.
Dodatkowo:
- świeże maliny
- 2 galaretki malinowe
Kiedy ostygnie wsypujemy maliny i odstawiamy,
aż galaretka zacznie tężeć.
Na tacy kładziemy pierwszy blat ciasta.
Nakładamy połowę kremu, tężejącą galaretkę malinową z malinami, połowę kremu
i drugi blat ciasta.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Przed podaniem wierzch karpatki możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz