Karpatka z malinami

Maliny to moje ulubione owoce, dlatego często dodaję je do ciast i deserów.
Soczyste maliny nadają ciastu orzeźwiający smak.
Karpatka jest po prostu pyszna.

Składniki:
Ciasto:
  • pół kostki 
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szklankę wody i margarynę gotujemy.
Od razu dodajemy 1 szklankę mąki.
Wszystko gotujemy 5 minut, cały czas mieszając.
Tak powstałą masę studzimy.
Stopniowo dodajemy jajka i proszek do pieczenia.
Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia 
i nakładamy połowę ciasta. 
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut, aby ciasto się wysuszyło.
Z drugą połową ciasta robimy tak samo.

Krem:
  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru
  • 300 g masła
Żółtka mieszamy z mąkami, budyniem,
 cukrem i pół szklanki mleka.
Pozostałą część mleka gotujemy.
Wlewamy rozrobione budynie i gotujemy, 
aż masa będzie gęsta.
Studzimy.
Masło ucieramy dodając stopniowo masę budyniową.
Krem dzielimy na dwie części.

Dodatkowo:
  • świeże maliny
  • 2 galaretki malinowe
Galaretki rozpuszczamy w 650 ml wody.
Kiedy ostygnie wsypujemy maliny i odstawiamy, 
aż galaretka zacznie tężeć.

Na tacy kładziemy pierwszy blat ciasta.
Nakładamy połowę kremu, tężejącą galaretkę malinową z malinami, połowę kremu
 i drugi blat ciasta.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Przed podaniem wierzch karpatki możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly