Makowa panienka

Połączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej 
z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha.


Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki maku
  • szczypta soli
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 2 słoiki drylowanych wiśni
  • sok z kompotu, woda - łącznie 750 ml
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 opakowanie Polewy deserowej Dr. Oetkera

  • Białka oddzielamy od żółtek. 
  • Białka ubijamy na sztywną pianę. 
  • W drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo 
  • cukier i żółtka. 
  • Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem 
  • do pieczenia i makiem. 
  • Wszystko delikatnie mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia
  •  i pieczemy ok. 35 minut 
  • w temperaturze 180 stopni.
  • Następnie z 500 ml mleka odlewamy połowę 
  • do wysokiego naczynia i mieszamy z zawartością opakowania. 
  • Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy rozprowadzony krem. 
  • Ciągle mieszamy i ponownie gotujemy. 
  • Odstawiamy do wystudzenia.
  • Przygotowujemy galaretkę wiśniową. 
  • Wiśnie przecedzamy. 
  • Otrzymany sok łączymy z wodą, 
  • tak by łącznie uzyskać 750 ml. 
  • Wszystko przelewamy do garnka i gotujemy. Odstawiamy z palnika i wsypujemy galaretki, mieszając je do rozpuszczenia. 
  • Dodajemy wiśnie i odstawiamy do wystudzenia, 
  • aż galaretka zacznie tężeć.
  •  Do przygotowanego wcześniej budyniu dodajemy stopniowo miękkie masło.
  • Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół. 
  • Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy i  tężejącą galaretkę z wiśniami. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
  • Teraz rozpuszczamy polewę deserową, 
  • zanurzając ją w gorącej wodzie. 
  • Polewamy nią wierzch ciasta. 
  • Ciasto wstawiamy do lodówki.
  • Smacznego!



2 komentarze:

Printfriendly