Połączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej
z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku
- szczypta soli
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera
- 200 g masła
- 2 słoiki drylowanych wiśni
- sok z kompotu, woda - łącznie 750 ml
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 opakowanie Polewy deserowej Dr. Oetkera
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- W drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo
- cukier i żółtka.
- Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
- do pieczenia i makiem.
- Wszystko delikatnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia
- i pieczemy ok. 35 minut
- w temperaturze 180 stopni.
- Następnie z 500 ml mleka odlewamy połowę
- do wysokiego naczynia i mieszamy z zawartością opakowania.
- Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy rozprowadzony krem.
- Ciągle mieszamy i ponownie gotujemy.
- Odstawiamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy galaretkę wiśniową.
- Wiśnie przecedzamy.
- Otrzymany sok łączymy z wodą,
- tak by łącznie uzyskać 750 ml.
- Wszystko przelewamy do garnka i gotujemy. Odstawiamy z palnika i wsypujemy galaretki, mieszając je do rozpuszczenia.
- Dodajemy wiśnie i odstawiamy do wystudzenia,
- aż galaretka zacznie tężeć.
- Do przygotowanego wcześniej budyniu dodajemy stopniowo miękkie masło.
- Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół.
- Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy i tężejącą galaretkę z wiśniami. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
- Teraz rozpuszczamy polewę deserową,
- zanurzając ją w gorącej wodzie.
- Polewamy nią wierzch ciasta.
- Ciasto wstawiamy do lodówki.
- Smacznego!
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda przepysznie! Na pewno równie pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuń