Sernik z kajmakiem

Najlepsze ciasta to serniki.
A ten z dodatkiem kajmaku 
i orzechów jest wyjątkowy.

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce.
Ciastem wykładamy dużą blaszkę 
wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor.

Masa serowa:
  • 1,5 kg zmielonego sera (może być z wiaderka)
  • 30 dag cukru
  • 250 ml śmietany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę 
oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut 
w temperaturze 180 stopni. 
Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową.

Beza orzechowa:
  • 6 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 80 g zmielonych orzechów
  • 120 g posiekanych orzechów
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka maki pszennej


  • Białka ubijamy na sztywno pianę. 
  • Dodajemy stopniowo cukier. 
  • Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony sernik. 
  • Pieczemy około 30 minut. 
  • Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku
  •  z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

  • Masa kajmakowa:
  • 1 puszka gotowego kajmaku
  • 20 dag masła

  • Masło miksujemy,
  • dodając stopniowo kajmak.
  •  Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
  • Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy 
  • na całkowicie zimnej bezie orzechowej.

  • Prażony słonecznik:
  • 200 g słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

  • Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 
  • masło z cukrem. 
  • Dodajemy słonecznik i prażymy na złoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowym słonecznikiem posypujemy wierzch sernika, delikatnie wciskamy go w masę kajmakową.

  • Smacznego!








2 komentarze:

Printfriendly