Najlepsze ciasta to serniki.
A ten z dodatkiem kajmaku
i orzechów jest wyjątkowy.
Ciasto kruche:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 łyżka smalcu
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce.
Ciastem wykładamy dużą blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor.
Masa serowa:
- 1,5 kg zmielonego sera (może być z wiaderka)
- 30 dag cukru
- 250 ml śmietany
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 250 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę
oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut
w temperaturze 180 stopni.
Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową.
Beza orzechowa:
- 6 białek
- 5 łyżek cukru
- 80 g zmielonych orzechów
- 120 g posiekanych orzechów
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka maki pszennej
- Białka ubijamy na sztywno pianę.
- Dodajemy stopniowo cukier.
- Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony sernik.
- Pieczemy około 30 minut.
- Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku
- z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
- Masa kajmakowa:
- 1 puszka gotowego kajmaku
- 20 dag masła
- Masło miksujemy,
- dodając stopniowo kajmak.
- Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy
- na całkowicie zimnej bezie orzechowej.
- Prażony słonecznik:
- 200 g słonecznika
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy
- masło z cukrem.
- Dodajemy słonecznik i prażymy na złoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowym słonecznikiem posypujemy wierzch sernika, delikatnie wciskamy go w masę kajmakową.
- Smacznego!
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam i potwierdzam, jest pyszny 😊
OdpowiedzUsuń