Kruche ciasto, ser, jagody....
Uhm... Palce lizać!
Spróbujcie sami!
Ciasto kruche:
(forma 25 cm x 23 cm)
- 20 dag mąki pszennej
- 1/3 kostki margaryny Kasia
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Sernik gotowany:
- 1 kg sera mielonego (z wiaderka)
- 2 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 2 całe jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
Do sera dodajemy cukier, cukier wanilinowy, margarynę i jajka.
Wszystko ucieramy i zagotowujemy.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku
i cienkim strumieniem wlewamy do gorącego sera.
Lekko przestudzoną masę serową wylewamy na upieczone wcześniej ciasto.
Dodatkowo:
- 1 litr jagód
- 2 galaretki malinowe
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.
Na ser wysypujemy jagody i zalewamy tężejącą galaretką.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Ciasto wygląda fenomenalnie! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń