Sernik gotowany z jagodami

Kruche ciasto, ser, jagody....
Uhm... Palce lizać!
Spróbujcie sami!

Składniki:

Ciasto kruche:
(forma 25 cm x 23 cm)
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/3 kostki margaryny Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy i pieczemy
ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Sernik gotowany:
  • 1 kg sera mielonego (z wiaderka)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 2 całe jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy


Do sera dodajemy cukier, cukier wanilinowy, margarynę i jajka. 
Wszystko ucieramy i zagotowujemy.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku 
i cienkim strumieniem wlewamy do gorącego sera.
Lekko przestudzoną masę serową wylewamy na upieczone wcześniej ciasto.

Dodatkowo:
  • 1 litr jagód
  • 2 galaretki malinowe


Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

Na ser wysypujemy jagody i zalewamy tężejącą galaretką.
Schładzamy w lodówce.

Smacznego!





1 komentarze:

Printfriendly