ANZAC

ANZAC to pyszne ciasteczka owsiano-kokosowe, które szybko znikają. Idealne w podróż, ponieważ długo zachowują świeżość.

Składniki:

  • 160 g płatków owsianych
  • 160 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej


Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, 
wiórki kokosowe, mąkę i cukier. 
Wszystko mieszamy.
Masło roztapiamy (nie gotujemy) 
i do niego dodajemy miód.
Sodę mieszamy z 4 łyżkami wrzącej wody,
wlewamy do roztopionego masła i miodu.
Łączymy z suchymi składnikami.
Z przygotowanego ciasta robimy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego).
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczając.
Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!







0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly