ANZAC to pyszne ciasteczka owsiano-kokosowe, które szybko znikają. Idealne w podróż, ponieważ długo zachowują świeżość.
- 160 g płatków owsianych
- 160 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki pszennej
- 140 g cukru pudru
- 200 g roztopionego masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do miseczki wsypujemy płatki owsiane,
wiórki kokosowe, mąkę i cukier.
Wszystko mieszamy.
Masło roztapiamy (nie gotujemy)
i do niego dodajemy miód.
Sodę mieszamy z 4 łyżkami wrzącej wody,
wlewamy do roztopionego masła i miodu.
Łączymy z suchymi składnikami.
Z przygotowanego ciasta robimy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego).
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczając.
Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz