(forma 25cm x 23cm)
Ciasto "murzynek"
- 25 dag margaryny
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 10 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę, cukier, wodę i kakao
rozpuszczamy i studzimy.
Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę.
Sernik:
- 450 g serka homogenizowanego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
- pół kilograma truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Połowę ciasta "murzynek" wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarowujemy masę serową,
którą pokrywamy pozostałą częścią "murzynka".
Ciasto pieczemy ok. 45 minut
w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto ostygnie,
układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką
(rozpuszczoną w 600 ml wody).
Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz