Po dłuższej przerwie zapraszam
na tort z owocami: truskawkami, malinami, borówkami.
Właśnie taki tort przygotowałam na urodziny swojej córki.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietany tortowej
- 200 ml serka waniliowego Danio
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1 galaretka malinowa
- owoce: brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki
Z białek ubijamy sztywną pianę,
na zakończenie dodajemy cukier i żółtka.
Wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną stopniowo dodajemy do masy jajecznej.
Spód tortownicy smarujemy masłem
i wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy przygotowaną masę biszkoptową
i pieczemy około 30 minut
w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu tortownicę
z jeszcze ciepłym biszkoptem upuszczamy
z wysokości około 50 cm na podłogę.
Biszkopt jest puszysty, równiutki,
idealny do krojenia na blaty (ja kroję na 3 blaty).
Schłodzoną śmietanę ubijamy
i dodajemy cukier puder.
Łączymy ją z serkami Danio.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.
Studzimy.
Do żelatyny stopniowo dodajemy masę śmietankową.
W tym czasie przygotowujemy poncz (wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym), galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu oraz owoce.
Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Każdy ponczujemy.
Do pierwszej warstwy dodajemy pokrojone truskawki, a do drugiej pokrojone brzoskwinie.
Boki i wierzch tortu delikatnie smarujemy kremem.
Boki obsypujemy startą skórką z biszkoptu.
Na wierzchu tortu tworzymy wianuszek z kremu,
na środku wykładamy owoce i zalewamy galaretką.
Smacznego!
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń