Tort z owocami

Po dłuższej przerwie zapraszam 
na tort z owocami: truskawkami, malinami, borówkami.
Właśnie taki tort przygotowałam na urodziny swojej córki.

Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 ml śmietany tortowej
  • 200 ml serka waniliowego Danio
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 galaretka malinowa
  • owoce: brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki
Białka oddzielamy od żółtek.
Z białek ubijamy sztywną pianę, 
na zakończenie dodajemy cukier i żółtka.
Wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną stopniowo dodajemy do masy jajecznej.
Spód tortownicy smarujemy masłem 
i wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy przygotowaną masę biszkoptową 
i pieczemy około 30 minut 
w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu tortownicę 
z jeszcze ciepłym biszkoptem upuszczamy 
z wysokości około 50 cm na podłogę. 
Biszkopt jest puszysty, równiutki, 
idealny do krojenia na blaty (ja kroję na 3 blaty). 

Schłodzoną śmietanę ubijamy 
i dodajemy cukier puder.
Łączymy ją z serkami Danio.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.
Studzimy.
Do żelatyny stopniowo dodajemy masę śmietankową.

W tym czasie przygotowujemy poncz (wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym), galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu oraz owoce.

Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Każdy ponczujemy.
Do pierwszej warstwy dodajemy pokrojone truskawki, a do drugiej pokrojone brzoskwinie.
Boki i wierzch tortu delikatnie smarujemy kremem.
Boki obsypujemy startą skórką z biszkoptu.
Na wierzchu tortu tworzymy wianuszek z kremu,
na środku wykładamy owoce i zalewamy galaretką.

Smacznego!







2 komentarze:

Printfriendly