Wydawałoby się , że to ciasto dla dzieci. Jednak smakuje wszystkim.
Ciasto przypomina smakiem batoniki Kinder Country.
Składniki:
(przepis na małą tortownicę)
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
- 3,5 szklani Nestle Kangus (płatki z prażonej pszenicy)
- 4 paczki herbatników
- 3 łyżki roztopionego masła
Dwie paczki herbatników kruszymy
i rozdrabniamy blenderem.
Dodajemy roztopione masło.
Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
i studzimy.
250 ml śmietany ubijamy
i dodajemy do niej serek mascarpone.
Wlewamy rozpuszczona czekoladę
i wsypujemy płatki z prażonej kukurydzy.
To wszystko wykładamy na masę z herbatników.
Pozostałe herbatniki drobno kruszymy
i posypujemy białą masę.
Mleczną czekoladę również roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do ubitej śmietany (150 ml).
Masą czekoladową polewamy wierzch ciasta
i posypujemy pozostałymi płatkami z prażonej kukurydzy.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Rada:
Najlepiej użyć czekolady wedlowskiej.
Muszę przygotować, bo kocham tego batona!
OdpowiedzUsuńMiałam okazję jeść je ostatnio u siostry. Całkiem smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra jest do tego czekolada z Lidla �� polecam
OdpowiedzUsuń