Jagodzianki to moje ulubione słodkie bułeczki pełne jagodowego nadzienia. Ile bym ich nie upiekła zawsze znikają w ekspresowym tempie.
Pychota!
- 50 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 100 g drobnego cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- ok. 300 g jagód
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę wsypujemy do dużej miski.
Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka
i roztopione, ostudzone masło.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Formujemy okrągłe placuszki, na nie nakładamy kopiastą łyżkę jagód.
Ciasto zlepiamy , dokładnie je dociskając,
nadając mu owalny kształt.
Gotowe umieszczamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy do podwojenia objętości.
Jajko ucieramy dodając mleko
i smarujemy nim bułeczki.
Jagodzianki pieczemy ok. 20 minut
w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz