Jagodzianki

Jagodzianki to moje ulubione słodkie bułeczki pełne jagodowego nadzienia. Ile bym ich nie upiekła zawsze znikają w ekspresowym tempie.
Pychota!

Składniki:
  • 50 g drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • ok. 300 g jagód
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Drożdże zalewamy połową ciepłego mleka.
Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę wsypujemy do dużej miski.
Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka
i roztopione, ostudzone masło.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Formujemy okrągłe placuszki, na nie nakładamy kopiastą łyżkę jagód.
Ciasto zlepiamy , dokładnie je dociskając, 
nadając mu owalny kształt.
Gotowe umieszczamy na blaszce 
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy do podwojenia objętości.
Jajko ucieramy dodając mleko 
i smarujemy nim bułeczki.
Jagodzianki pieczemy ok. 20 minut 
w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!
 






 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly