Często zależy nam,
aby upiec coś szybko i smacznie.
To może być piernik.
Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe i przyprawy korzenne nadają mu wyborny smak.
Składniki:
Ciasto (keksówka 36x12cm):
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g miodu naturalnego płynnego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki zimnej wody
- 200 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki)
- 1 łyżka kakao
Masa krówkowa:
- 260 g krówek mlecznych
- 0,5 szklanki mleka
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 300-350 g powideł śliwkowych
- gotowa polewa czekoladowa
Masło
ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się
składników.
Kolejno dodajemy miód, wodę,
śmietanę stale ucierając.
Mąkę
mieszamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika i przesiewamy za pomocą
sitka do utartej masy,
stale ucierając.
Białka ubijamy na sztywno
i
delikatnie mieszamy z ciastem.
Wykładamy do formy i pieczemy w
piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po
upieczeniu pozostawiamy jeszcze
w piekarniku na 5 minut
(przy uchylonych
drzwiczkach).
Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.
Krówki
dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy
na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy
z ognia, dalej mieszamy do ostudzenia
i zagęszczenia się masy.
Masło
ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę
krówkową.
Dolny
blat piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych. Nakładamy
drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej
powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy,
smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dajemy górny blat, lekko
dociskamy.
Piernik polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz