Szybki piernik

Często zależy nam, 
aby upiec coś szybko i smacznie. 
To może być piernik
Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe i przyprawy korzenne nadają mu wyborny smak. 


Składniki:

Ciasto (keksówka 36x12cm):
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miodu naturalnego płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki)
  • 1 łyżka kakao

Masa krówkowa:
  • 260 g krówek mlecznych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100 g masła

Dodatkowo:
  • 300-350 g powideł śliwkowych
  • gotowa polewa czekoladowa

Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. 
Kolejno dodajemy miód, wodę, 
śmietanę stale ucierając. 
Mąkę mieszamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika i przesiewamy za pomocą sitka do utartej masy,
 stale ucierając. 
Białka ubijamy na sztywno 
i delikatnie mieszamy z ciastem. 
Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze 
w piekarniku na 5 minut 
(przy uchylonych drzwiczkach). 
Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.
Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia, dalej mieszamy do ostudzenia 
i zagęszczenia się masy. 
Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową.
Dolny blat piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych. Nakładamy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dajemy górny blat, lekko dociskamy. 
Piernik polewamy polewą czekoladową.

Smacznego!




 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly