Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. W tym roku na stole pojawił się sernik królewski. Wytworny król wszystkich serników.
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka smalcu
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, masło
i smalec wyrabiamy na kruszonkę.
Dodajemy jajka i śmietanę.
Zagniatamy dokładnie ciasto
i dzielimy je na dwie równe części.
Zawijamy w folię
i schładzamy w zamrażalniku przez godzinę.
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 15 dag masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka budyniu
- 1 łyżka mąki tortowej
Masła roztapiamy i studzimy.
Do lekko ubitych białek dodajemy żółtka.
Stopniowo dodajemy cukier, mąkę, budyń i ostudzone masło.
Na koniec dodajemy twaróg.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.Ciasto studzimy 10 minut w zamkniętym piekarniku.
Smacznego!
Nazwa nie jest przypadkowa :)
OdpowiedzUsuń