Sernik królewski

Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. W tym roku na stole pojawił się sernik królewski. Wytworny król wszystkich serników.

Składniki:
Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, masło 
i smalec wyrabiamy na kruszonkę. 
Dodajemy jajka i śmietanę.
Zagniatamy dokładnie ciasto 
i dzielimy je na dwie równe części.
Zawijamy w folię 
i schładzamy w zamrażalniku przez godzinę.

Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 15 dag masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 łyżka mąki tortowej
Masła roztapiamy i studzimy.
Do lekko ubitych białek dodajemy żółtka.
Stopniowo dodajemy cukier, mąkę, budyń i ostudzone masło.
Na koniec dodajemy twaróg.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.Ciasto studzimy 10 minut w zamkniętym piekarniku.

Smacznego!







1 komentarze:

Printfriendly