O tej porze roku na stole nie może zabraknąć ciast z jabłkami.
Proponowany przeze mnie pachnący jabłecznik to świetna propozycja
do popołudniowej kawy.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 125 ml wody
Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- pół szklanki cukru
- 1,5 kg jabłek
- pół litra śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- pół szklanki cukru pudru
- starta czekolada
Jajka wbijamy do miski,
wsypujemy cukier i cukier wanilinowy.
Składniki miksujemy do uzyskania puszystej masy.
Dosypujemy mąkę przesianą
z proszkiem do pieczenia.
Dolewamy wodę i olej.
Ciasto pieczemy w kwadratowej blaszce
ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obieramy,
ścieramy na tarce o grubych oczkach,
wsypujemy cukier i prużymy na średnim ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliły.
Następnie wsypujemy obie galaretki, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
Jabłka pozostawiamy do ostygnięcia.
Upieczone ciasto kroimy na dwie części.
Na pierwszy placek nakładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem
i nakładamy pozostałą część masy jabłkowej.
Wierzch ciasta ozdabiamy bitą śmietaną ubitą
z cukrem pudrem i połączoną z serkiem mascarpone.
Następnie posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz