Szarlotka po polsku

Szarlotka po polsku 
- tradycyjna, smaczna, prosta 
według sprawdzonego przepisu. 
Idealna na nadchodzącą jesień.

Składniki:

  • 30 dag mąki 
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  10 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 
  • 8-10 jabłek

Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem 
do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą.
Dodajemy twarde masło, siekając nożem 
i mieszamy wszystko razem. 
Robimy wgłębienie, 
wlewamy do niego śmietanę 
i wbijamy jajko. 
Szybko zagniatamy ciasto
i schładzamy je w lodówce ok. 30 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne 
i ścieramy na grubej tarce.
Często mieszając, przesmażamy je w rondlu,
aż zaczną się rozpadać.
Dużą formę do tarty smarujemy masłem
i wysypujemy mąką.
Rozwałkowujemy połowę ciasta 
i wykładamy nim spód i boki formy.
Nakładamy jabłka.
Z pozostałej części ciasta przygotowujemy wąskie paski i układamy z nich kratkę na jabłkach.
Pieczemy ok. 45 minut
w temperaturze 180 stopni.
 Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy 
cukrem pudrem.

Smacznego!





 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly