Szarlotka po polsku
- tradycyjna, smaczna, prosta
według sprawdzonego przepisu.
Idealna na nadchodzącą jesień.
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag cukru
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 8-10 jabłek
Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem
do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą.
Dodajemy twarde masło, siekając nożem
i mieszamy wszystko razem.
Robimy wgłębienie,
wlewamy do niego śmietanę
i wbijamy jajko.
Szybko zagniatamy ciasto
i schładzamy je w lodówce ok. 30 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne
i ścieramy na grubej tarce.
Często mieszając, przesmażamy je w rondlu,
aż zaczną się rozpadać.
Dużą formę do tarty smarujemy masłem
i wysypujemy mąką.
Rozwałkowujemy połowę ciasta
i wykładamy nim spód i boki formy.
Nakładamy jabłka.
Z pozostałej części ciasta przygotowujemy wąskie paski i układamy z nich kratkę na jabłkach.
Pieczemy ok. 45 minut
w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz