To ciasto zaskakuje nie tylko kolorem, ale i smakiem.
Jest wilgotne i puszyste.
Pięknie prezentuje się
z białym kremem.
Składniki:
Ciasto:
- 400g mąki
- 270 cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka czerwonego barwnika
- 1 łyżka kakao
- 330 ml oleju
- 225 ml maślanki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka octu
Krem:
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
- 1 masło
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, sól i sodę.
Do miski przesiewamy mąkę, sól i sodę.
W drugiej misce ucieramy olej z cukrem.
Dodajemy jajka.
Następnie dodajemy kakao i czerwony barwnik.
Na koniec dodajemy stopniowo mąkę
z sodą i maślankę.
Ciasto przekładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 stopni - 30 minut.
Po ostudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty.
Krem:
Gotujemy budyń.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym
i mieszamy z chłodnym budyniem.
Ciasto smarujemy przygotowanym kremem.
Po ostudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty.
Krem:
Gotujemy budyń.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym
i mieszamy z chłodnym budyniem.
Ciasto smarujemy przygotowanym kremem.
Smacznego!
Smakowicie się prezentuje, w sam raz do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuń