Tort Royal

Wyjątkowy tort dla wyjątkowych gości.
Dla tych, którzy uwielbiają czekoladę.
Po prosto królewski tort.



Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
stopniowo dodając cukier.
Gdy piana będzie gęsta i sztywna dodajemy żółtka.
W oddzielnej misce mieszamy 
przesianą mąkę z kakao.
Do tej mieszanki dodajemy 1/3 masy jajecznej
i krótko miksujemy.
Dodajemy resztę mieszanki i miksujemy 
do połączenia wszystkich składników. 
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem 
i wykładamy papierem do pieczenia. 
Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto 
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 
do 170 stopni. 
Biszkopt pieczemy ok. 25 minut.
Po ostygnięciu kroimy na 2 blaty. 
 
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy po łyżce cukru, 
cały czas ubijając.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao
i miksujemy do połączenia się składników.
Ubitą pianę wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni około 20 minut,
następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni
i pieczemy jeszcze 15 minut.
Bezę wyjmujemy i studzimy.

Krem czekoladowy:
  • 200g ciemnej czekolady
  • 375g mascarpone
  • 250g śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Czekoladę roztapiamy i mieszamy z mascarpone.
Mascarpone dodajemy po łyżce, 
za każdym razem mieszając.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem 
i dodajemy powoli do masy czekoladowej. 
Wszystko dokładnie mieszamy.

Krem z masła orzechowego:
  • 100g masła orzechowego
  • 50g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 125g mascarpone
Do miski wkładamy masło orzechowe, masło, 
cukier puder, cynamon, sól, miód. 
Miksujemy przez około 2-3 minuty, 
następnie dodajemy mascarpone 
i miksujemy jeszcze przez 1-2 minuty 
aż krem lekko się napuszy.
 
Dodatkowo:
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 10 łyżek likieru amaretto
  • 200g frużeliny wiśniowej 
Mieszamy sok z pomarańczy, limonki 
i likier amaretto. 
Pierwszy blat nasączamy połową przygotowanego ponczu, smarujemy frużeliną wiśniową 
i wykładamy krem orzechowy.
 Kładziemy drugi krążek, znów nasączamy 
i rozsmarowujemy krem czekoladowy
(1/4 kremu pozostawiamy). 
Na wierzch kładziemy bezę, 
boki smarujemy resztą kremu czekoladowego.
Wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
 
Smacznego!
 

 
 
 
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly