Wyjątkowy tort dla wyjątkowych gości.
Dla tych, którzy uwielbiają czekoladę.
Po prosto królewski tort.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
stopniowo dodając cukier.
Gdy piana będzie gęsta i sztywna dodajemy żółtka.
W oddzielnej misce mieszamy
przesianą mąkę z kakao.
Do tej mieszanki dodajemy 1/3 masy jajecznej
i krótko miksujemy.
Dodajemy resztę mieszanki i miksujemy
do połączenia wszystkich składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem
i wykładamy papierem do pieczenia.
Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 170 stopni.
Biszkopt pieczemy ok. 25 minut.
Po ostygnięciu kroimy na 2 blaty.
Beza:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Stopniowo dodajemy po łyżce cukru,
cały czas ubijając.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao
i miksujemy do połączenia się składników.
Ubitą pianę wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni około 20 minut,
następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni
i pieczemy jeszcze 15 minut.
Bezę wyjmujemy i studzimy.
Krem czekoladowy:
- 200g ciemnej czekolady
- 375g mascarpone
- 250g śmietanki kremówki 30%
- 1/3 szklanki cukru pudru
Czekoladę roztapiamy i mieszamy z mascarpone.
Mascarpone dodajemy po łyżce,
za każdym razem mieszając.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
i dodajemy powoli do masy czekoladowej.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Krem z masła orzechowego:
- 100g masła orzechowego
- 50g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
- 125g mascarpone
Do miski wkładamy masło orzechowe, masło,
cukier puder, cynamon, sól, miód.
Miksujemy przez około 2-3 minuty,
następnie dodajemy
mascarpone
i miksujemy jeszcze przez 1-2 minuty
aż krem lekko się
napuszy.
Dodatkowo:
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 10 łyżek likieru amaretto
- 200g frużeliny wiśniowej
i likier amaretto.
Pierwszy blat nasączamy połową przygotowanego ponczu, smarujemy frużeliną wiśniową
i wykładamy krem orzechowy.
Kładziemy drugi krążek, znów nasączamy
i rozsmarowujemy krem czekoladowy
(1/4 kremu pozostawiamy).
Na wierzch kładziemy bezę,
boki smarujemy resztą kremu czekoladowego.
Wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz