Budyniowiec ze śmietankową pianką

Pyszne ciasto na rodzinne uroczystości. Pięknie prezentuje się na stole, 
a smakuje wybornie.

Składniki:
Ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao 
Masa budyniowa:
  • 3,5 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200g margaryny Kasi
  • 3/4 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
Pianka:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szkl. gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrem do momentu powstania białej puszystej masy.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Na końcu dodajemy wodę i olej.
Ciasto przekładamy do blaszki (25x25cm) wysmarowanej masłem
 i wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka wlewamy do garnka. 
Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i margarynę.
Gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się margaryny.
Pozostałe składniki miksujemy w połowie szklanki mleka i wlewamy na gotujące się mleko z margaryną.
Mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu.
Zdejmujemy z ognia i od razy wykładamy na ciasto.
 Wyrównujemy i studzimy.

Pianka:
Ubijamy śmietanę i dodajemy cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody.
Studzimy i dodajemy do ubitej śmietany miksując na najwyższych obrotach.
Piankę wykładamy na masę budyniową.
Wierzch możemy posypać startą czekoladą.

Smacznego!



 

1 komentarze:

Printfriendly