Pyszne ciasto na rodzinne uroczystości. Pięknie prezentuje się na stole,
a smakuje wybornie.
Ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 3 jajka
- 6 łyżek wody
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa budyniowa:
- 3,5 szkl. mleka
- 3 żółtka
- 1 op. cukru wanilinowego
- 200g margaryny Kasi
- 3/4 szkl. cukru
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
Pianka:
- 0,5 l śmietany 30%
- 1,5 łyżki żelatyny
- 0,5 szkl. gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
Jajka ucieramy z cukrem do momentu powstania białej puszystej masy.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Na końcu dodajemy wodę i olej.
Ciasto przekładamy do blaszki (25x25cm) wysmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka wlewamy do garnka.
Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i margarynę.
Gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się margaryny.
Pozostałe składniki miksujemy w połowie szklanki mleka i wlewamy na gotujące się mleko z margaryną.
Mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu.
Zdejmujemy z ognia i od razy wykładamy na ciasto.
Wyrównujemy i studzimy.
Pianka:
Ubijamy śmietanę i dodajemy cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody.
Studzimy i dodajemy do ubitej śmietany miksując na najwyższych obrotach.
Piankę wykładamy na masę budyniową.
Wierzch możemy posypać startą czekoladą.
Smacznego!
Piękne w przekroju :)
OdpowiedzUsuń