Sernik "Zebra"

Wszyscy znamy ciasto pod nazwą "Zebra". Tym razem jest to sernik 
w paski.

Składniki:
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  •  250g margaryny "Kasia"
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 op. budyniu wanilinowego w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Dodajemy ser, miękką margarynę i budyń.
Dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy w proporcji 2:3.
Do mniejszej części dodajemy kakao i mleko.
Dokładnie mieszamy.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
Do formy wlewamy na przemian cienkie warstwy jasnej 
i ciemnej masy serowej.
Foremkę keksową wkładamy do większej formy wypełnionej 
w 1/3 wysokości wodą. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę
do 170 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut.
Ostudzony sernik odwracamy do góry dnem 
i wyjmujemy z foremki. 

Smacznego!



1 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Na pewno jeszcze lepiej smakuje. Uwielbiam serniki i już nie mogę się doczekać czasu, kiedy można będzie spokojnie je jeść. Póki co jest niestety za gorąco na nie - przynajmniej dla mnie ;)

    Mój blog kulinarny.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly