Kolorowa pianka na biszkoptach

Pyszna, delikatna pianka. 
Idealna na letnie upały.


Składniki:
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  •  miękka marmolada wieloowocowa

Warstwa I:
  • galaretka wiśniowa
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Warstwa II:
  • 4 białka
  • galaretka truskawkowa
  • 3 łyżki cukru pudru

Warstwa III:
  •   4białka
  • galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru pudru

Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.

Na dno foremki wykładamy biszkopty. Smarujemy cienka warstwą marmolady.

4 białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier puder i miksujemy aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Nie przerywając miksowania wlewamy żelatynę i chwilę jeszcze miksujemy aby równomiernie się połączyła z pianą. Od razu wykładamy do foremki z biszkoptem. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki.

Następne 4 białka ubijamy z cukrem. Do sztywnej, lśniącej piany wlewamy jedną z tężejących galaretek. Miksujemy aby połączyła się z pianą i wykładamy do formy.

Kolejną warstwę piany przygotowujemy w ten sam sposób. miękka marmolada wieloowocowa

Warstwa biała:

15 g żelatyny (bez gotowania)
4 białka
0,5 szklanki cukru pudru

Warstwa żółta:

4 białka
galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru

Warstwa różowa:

3 białka
galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru pudru


Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.

Na dno foremki wykładamy biszkopty. 
Smarujemy cienką warstwą marmolady.

4 białka ubijamy z cukrem. Do sztywnej, lśniącej piany wlewamy jedną z tężejących galaretek. Miksujemy, aby połączyła się z pianą 
i wykładamy do formy.

Kolejne warstwy piany przygotowujemy w ten sam sposób. 
Schładzamy w lodówce.

Smacznego!




 

1 komentarze:

Printfriendly