Pyszna, delikatna pianka.
Idealna na letnie upały.
Składniki:
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- miękka marmolada wieloowocowa
Warstwa I:
- galaretka wiśniowa
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru pudru
Warstwa II:
- 4 białka
- galaretka truskawkowa
- 3 łyżki cukru pudru
Warstwa III:
- 4białka
- galaretka cytrynowa
-
3 łyżki cukru pudru
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Na dno foremki wykładamy biszkopty. Smarujemy cienka warstwą marmolady.
4 białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier puder i miksujemy aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Nie przerywając miksowania wlewamy żelatynę i chwilę jeszcze miksujemy aby równomiernie się połączyła z pianą. Od razu wykładamy do foremki z biszkoptem. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki.
Następne 4 białka ubijamy z cukrem. Do sztywnej, lśniącej piany wlewamy jedną z tężejących galaretek. Miksujemy aby połączyła się z pianą i wykładamy do formy.
Kolejną warstwę piany przygotowujemy w ten sam sposób. miękka marmolada wieloowocowa
Warstwa biała:
15 g żelatyny (bez gotowania)
4 białka
0,5 szklanki cukru pudru
Warstwa żółta:
4 białka
galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru
Warstwa różowa:
3 białka
galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru pudru
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Na dno foremki wykładamy biszkopty.
Smarujemy cienką warstwą marmolady.
4 białka ubijamy z cukrem. Do sztywnej, lśniącej piany wlewamy jedną z tężejących galaretek. Miksujemy, aby połączyła się z pianą
4 białka ubijamy z cukrem. Do sztywnej, lśniącej piany wlewamy jedną z tężejących galaretek. Miksujemy, aby połączyła się z pianą
i
wykładamy do formy.
Kolejne warstwy piany przygotowujemy w ten sam sposób.
Kolejne warstwy piany przygotowujemy w ten sam sposób.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Wspaniała!
OdpowiedzUsuń