Na pyszne, słodkie truskawki musimy jeszcze troszkę poczekać.
W swojej roladzie zastąpiłam je przecierem truskawkowym,
który przygotowuję co roku.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 1/4 szklanki wrzącej wody
Mus truskawkowy:
- pół litra przecieru truskawkowego
- 3 galaretki truskawkowej
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy w dwóch porcjach cukier i nadal ubijamy.
Żółtka mieszamy z wrzącą wodą
i dodajemy do ubitej piany.
Dodajemy obie mąki przesiane przez sitko.
Ciasto wykładamy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt zwijamy w czystą ściereczkę
i pozostawiamy do wystygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody
i pozostawiamy do ostudzenia.
Dodajemy przecier truskawkowy
i czekamy aż mus zacznie tężeć.
Musem truskawkowym smarujemy biszkopt
i ponownie zwijamy roladę.
Schładzamy w lodówce.
Ozdabiamy bitą śmietaną.
Smacznego!
(Moja rolada ma różowe plamki. Do dwóch łyżek biszkoptu dodałam troszeczkę różowego barwnika. Najpierw na papierze zrobiłam kleksy, a nie wyłożyłam jasny biszkopt.)
0 komentarze:
Prześlij komentarz