Bułeczki maślane

Puszyste bułeczki maślane są idealne do porannej kawy na śniadanie.

Składniki:

Ciasto:
  • 4 żółtka
  • pół szklanki oleju
  • 50g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • ok. pół kg mąki pszennej  
 Kruszonka:
  • 70g masła
  • 100g mąki
  • 4 łyżki cukru
Drożdże mieszamy z jedną łyżeczką cukru, 
1/4 szklanki ciepłego mleka, szczyptą soli 
i dwoma łyżkami mąki.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym,
dodajemy pozostałe mleko, olej, 
wyrośnięte drożdże i mąkę.
Dokładnie wyrabiamy do momentu,
aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie robimy kruszonkę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i cukier.
Rozcieramy palcami składniki,
aż powstanie drobna kruszonka.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki,
smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Bułeczki układamy na blaszce 
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15minut w temperaturze 180 stopni.
 
Smacznego!
 


 
 


 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly