Puszyste bułeczki maślane są idealne do porannej kawy na śniadanie.
Ciasto:
- 4 żółtka
- pół szklanki oleju
- 50g drożdży
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier wanilinowy
- ok. pół kg mąki pszennej
Kruszonka:
- 70g masła
- 100g mąki
- 4 łyżki cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka, szczyptą soli
i dwoma łyżkami mąki.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym,
dodajemy pozostałe mleko, olej,
wyrośnięte drożdże i mąkę.
Dokładnie wyrabiamy do momentu,
aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie robimy kruszonkę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i cukier.
Rozcieramy palcami składniki,
aż powstanie drobna kruszonka.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki,
smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Bułeczki układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz