Ciastka przez maszynkę

Kruche ciasteczka przez maszynkę.
Uwielbiam je.
Do kawy, herbaty, 
na co dzień i od święta.

Składniki:
  • 6 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 kostki smalcu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oliwy 

Margarynę i smalec rozpuszczamy.
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Ciasto przekładamy do maszynki 
z odpowiednią nasadką i wykręcamy ciastka.
Ciastka kroimy na długość ok. 7 cm.
 Układamy na blaszkę
i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



 
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly