Rogaliki drożdżowe

Znam kilka przepisów na rogaliki 
i nie wiem, które są najlepsze: 
kruche, topione  czy drożdżowe.
 Te proponowane dzisiaj przeze mnie 
- rogaliki drożdżowe - 
 są pyszne i najlepiej przygotować 
od razu dwie porcje. 
Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową 
lub makową.


Składniki:
  • 35 g świeżych drożdży
  • 80 g margaryny
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • marmolada

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, 
dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. 
 Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki 
i zagniatamy ciasto na rogaliki. 
Ciasto wałkujemy na kształt koła, 
a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą.
 Zwijamy rogaliki. 
Takie rogaliki posypujemy cukrem 
i układamy na blasze oprószonej mąką 
i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. 

Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly