Znam
kilka przepisów na rogaliki
i nie wiem, które są najlepsze:
kruche,
topione czy drożdżowe.
Te proponowane dzisiaj przeze mnie
- rogaliki drożdżowe -
są pyszne i najlepiej przygotować
od razu dwie porcje.
Z jednej porcji
otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą,
masą twarogową
lub makową.
Składniki:
- 35 g świeżych drożdży
- 80 g margaryny
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 3,5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- marmolada
W
letnim mleku rozpuszczamy drożdże,
dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki.
Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy
pozostałe składniki
i zagniatamy ciasto na rogaliki.
Ciasto wałkujemy na
kształt koła,
a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą.
Zwijamy rogaliki.
Takie rogaliki posypujemy cukrem
i układamy na blasze
oprószonej mąką
i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175
stopni.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz